Ruimte voor verandering – Aandacht voor het landbouwonderwijs

In heel korte tijd zijn er in verschillende – niet boeren – media stukken verschenen over de haalbaarheid van natuurinclusieve landbouw. De meest pragmatische stond in het Financieel dagblad van 27 maart 2018: Betaal allemaal 2% meer voor je voedsel en zorg dat deze 2% bij de boer terecht komt en dan….

Past de productie per hectare land binnen de grenzen van bodem-,water-, lucht-, landschaps- en sociaal-culturele kwaliteit! Zie hier het artikel FD.

Ook de FAO schrijft de opgave naar natuur-inclusieve landbouw “.10 elements of agroecology that can guide us toward sustainable food systems” Het stuk Solutions from Connections geeft handvatten voor verandering!

Als laatste deel ik hier het stuk van The Conservation (26 maart 2018).  Aanstaande april wordt in Rome gesproken over ‘het opschalen van agro-ecologie’ en wordt het huidige voedselproductiesysteem tegen het licht gehouden.

IMG_2512

Wat een wenkend perspectief! Vanuit Landschap op je Bord willen we graag de producenten van de toekomst nu al (nu pas…?) meenemen in dit wenkende perspectief. Overal horen wij dat in het landbouwonderwijs deze ruimte en urgentie voor verandering nog niet (voldoende) doorklinkt.

Geen grote onderwijsveranderingen, wel beginnen bij het laten zien van voorbeelden dat het kan. Binnen de muren van de landbouwscholen de dialoog organiseren via ondernemers die het nu (al) doen en toch ook ‘gewoon’ een boterham verdienen. Leerlingen en studenten (en docenten) uitnodigen om vanuit eigen ondernemerschap en mogelijkheden – zonder goed of fout – anders te kijken.

Voor het ontwikkelen en produceren van een eerste visueel lespakket ‘ondernemen met en in je natuurlijke omgeving’ zoeken we mensen/ organisaties die ons kunnen helpen bij het vormgeven van de didactische onderdelen en mensen die verstand hebben van fondswerving. We horen het graag! Bel 0617391430 of mail hiske@conpuls.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s